Diyarsa Seo Ayarları

WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

Biliyor musunuz?

WordPress SEO ayarları, günümüzde en çok kullanılan blog sistemidir. Yazılım bilgisi gerektirmeyen bu sistemde SEO ayarlarını yapmakta diğer sistemlere göre daha kolaydır. Başlangıçtan, ileri düzey wordpress kullanıcıları için detaylı wordpress SEO ayarlarını anlatacağız.

WordPress Nedir ?

Dünyanın en çok kullanılan blog sistemidir. Açık kaynak kodlarına sahip olan sistem her fikre uygulanabilir. WordPress kurulumu yapıldıktan sonra web arayüzünü kontrol edebileceğiz kolay kullanımlı bir arayüz sunmaktadır. WordPress iki farklı sistemde hizmet verir.

WordPress.com, herhangi bir kurulum yapmadan ücretli veya ücretsiz wordpress sistemini kullanmanıza izin verir ancak açık kaynak kodlara erişim yetkiniz kısıtlıdır. Kendi sunucularından hizmet veren ilk seçenektir. Eğer wordpress’de deneyim kazanmak istiyorsanız başlangıç olarak kullanabilirsiniz ancak profesyonellik için tercihiniz ikinci seçenekten yöne olmalıdır.

WordPress.org, açık kaynak kodlarına ulaşabileceğiniz ve kendi alt yapınızda wordpress sistemine sahip olarak yapılandırmalar yapabileceğiniz blog sistemidir.

Neden WordPress Tercih Edilmeli ?

Dünya’da en çok kullan web sistemidir ayrıca arama motorlarında yaşanan değişiklikleri kolayca uygulayabilirsiniz. Arama motoru dostu olarak hazırlanması en büyük artılarından biri olduğu gibi her türde web sitesi oluşturabileceğiniz tasarım zenginliğine sahiptir. Ayrıca sıradan yazılımlara göre daha güvenlidir.

WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır ?

WordPress sistemini kurmak için bir adet host ve alan adına ihtiyacınız vardır. WordPress hosting tercihi yaparken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Kullanımı kolay ve sevilen bir sistem olsa da sunucuları yoran bir yazılıma sahiptir. Site hızı kullanıcı deneyimini artırmak için etkili önemli bir faktör olmasının yanı sıra arama motorları içinde önem arz eder. Yani sitelerinizi performansı yüksek sunucularda barındırmanız önemlidir.

  • wordpress.org adresinden sistemin son güncel resmi dosyalarını bilgisayarınıza indirin
  • Fillezilla gibi bir ftp programıyla sunucunuza bağlanın, indirdiğiniz dosyları .rar çıkartarak sunucunuzun public_html klasörüne kopyalayın
  • Site adresine giriş yapın, karşınıza wordpress kolay kurulum ekranı gelecektir bu alandan veritabanı ismi, kullanıcı adı, şifre belirlemeniz gerekir.
  • Gerekli bilgiler girildikten sonra wordpress kurulum işlemi tamamlanır. Artık WordPress arayüzünden web sitenizi geliştirebilirsiniz.

WordPress Site İçi SEO Ayarları

Yaptığınız çalışmalardan maksimum verimi almak için site içi SEO ayarlarının özenle yapılması gerekir. Özellikle seo çalışmalarının en doğal hali olan SEO içi ayarlar sizleri arama motorları gözünde değerli hale getirir.

WordPress Tema Seçimi

WordPress kurulumunun ardından değerlendirilmesi gereken ilk konu tema’dır. Siteniz hem kullanıcı dostu hemde arama motorları için uygun olması gerekmektedir. Tema seçerken dikkat edilmesi gerekenler makalemizi inceleyerek doğru bir seçim yaptığınızdan emin olun.

 

WordPress içerik yönetimi

Daha öncede belirtiğimiz gibi wordpress bir blog sistemidir. Bu sistemi kullanan web siteleri zengin birer içerik kaynağı olması gerekmektedir.

Arama motorları için değerli olan yani organik hit alan veya hedef kelimesinde yükseldiğinde sizlere organik hit kazandıracak içerikleri genel başlıklar altında sabit sayfalar altında toplayın veya bu içeriklere özel kategoriler oluşturun. Örneğin; wordpress optimizasyonu isimli bir sayfa açarak bu sayfa altında wordpress ile ilgili tüm içerikleri bir araya getirin. Bu yöntem kullanıcıların içeriklere ulaşmasına yardımcı olacağı gibi botların içerikleri daha sık ziyaret ederek yükseltmesine katkı sağlar.

WordPress SEO eklentileri

WordPress’in en büyük artısı eklentilerdir. Site sahiplerinin işlerini kolaylaştırmak için hazırlanan eklentilerle herhangi bir yazılım bilgisine sahip olmadan birçok şeyi yapabilirsiniz. Eklentilerin sunduğu en büyük kolaylıklardan biride SEO’dur.

SEO kuralları hedef alınarak hazırlanan eklentiler içerik optimizasyonlarına yardımcı olurken, webmaster tools, site içi yapılandırma, arama motorlarında görünebilirlik, pingleme gibi sayısız hizmetler vermektedir. Bu eklentiler arasında Yoast SEO kullanmanızı tavsiye ederiz.

Yoast SEO, wordpress’in kullanıma sunulduğu ilk yıllardan günümüze kendini geliştiren ve arama motorları değişikliklerini yakından takip ederek kullanıcılarına güncellemeler sunan bir eklentidir.

 

Site haritaları, daha hızlı index almak ve eklenen içerikleri arama motorlarına bildirmek için kullanmanız gereken bir yol haritasıdır. Bu haritaları ekstra eklentilerle yapabilirsiniz ancak tavsiyemiz Yoast SEO’nun sunduğu web ve görsel haritasını kullanmanızdır. Ayrıca sitenizde video bulunuyorsa ‘Simple video sitemap generator‘ eklentisiyle video site haritası eklemenizi tavsiye ederiz.

Site haritaları nasıl eklenir? Kullandığınız eklenti siteadresiniz.com/sitemap_index.xml olarak site haritası oluşturur bu adresi, Google webmastertools > Tarama > site haritaları > site haritası ekle > gönder yaparak kolayca ekleyebilirsiniz.

Cache, daha öncede belirtiğimiz gibi site hızı hem kullanıcılar hemde arama motorları için önemli bir faktördür. Cache sistemini kullanarak performansınızı %50 oranında artırabilirsiniz. Bu işlem için WP Super Cache eklentisini tavsiye ederiz. Kullanımı oldukça basit olan WP Super Cache, eklentisini kurduktan sonra Ayarlar > WP Super Cache > Önbellekleme açık yapmanız yeterli olacaktır.

WordPress Diğer Ayarlar

Uluslararası hedefleme, sitenizin kitlesini belirlemek, arama motorlarında hangi dil ve ülke sıralamalarında varlığınızı artırmak için kitlenizi belirlemeniz gerekmektedir. Google webmastertools > Arama Trafiği >
Uluslararası hedefleme sekmesinden bu işlemi yapabilirsiniz.

robots.txt, botların sitenizde gezerken yanlış sayfaları index almasını engeller. WordPress için kullanabileceğiniz en iyi robots.txt dosyası;

sitemap: https://www . siteadresi /sitemap_index.xml
User-agent: *
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /wp-includes/
Disallow: /wp-content/
Disallow: /archives/
Disallow: /author

User-agent: Mediapartners-Google*
Allow: /
User-agent: Googlebot-Image
Allow: /wp-content/uploads/
User-agent: Adsbot-Google
Allow: /
User-agent: Googlebot-Mobile

WordPress Dış SEO Ayarları

Diğer sistemlerde olduğu gibi dış SEO çalışmaları WordPress’de farklılık göstermez genel olarak yapılması gerekenler aynıdır diyebiliriz.

Sosyal medya hesapları, sitenize ait özellikle Twitter, Facebook ve Google Plus hesaplarınız olması gerekmektedir. Kullanıcıların bu hesaplara hızlı erişim sağlaması için site içinden bu adreslere link verebilirsiniz. Ayrıca sitenizde paylaştığınız içerikleri düzenli olarak sosyal medya hesaplarınızda paylaşınız.

Marka oluşturma, öncelikli hedefiniz arama motorlarında yükselmek yerine sitenizi takip eden bir kitle oluşturmak olmalıdır. Eğer sitenizi düzenli ziyaret eden bir kitle oluşturmayı başarırsanız arama motorlarında yükselmeniz daha kolay olacaktır. Bu kitleyi edinmek için sosyal medya araçlarını kullanabilirsiniz.

Referans Linkler, şuana kadar anlattıklarımız arama motorlarında yükselmenize %40’lık bir etkiye sahipken %60’lık büyük dilimi sitenize gelen referans linkler oluşturur. Ancak diğer detayları yapmadan sitenize gelen bağlantılardan verim alamazsınız. Yani en iyi sonuçlar için tüm ayarları yaptığınızdan emin olun.

Referans linkler nedir? Arama motoru botları yani örümcekler web üzerinde siteleri gezmeye başlar gezdikleri sitelerde bulduğu farklı site adreslerine geçiş yaparak bir döngü içerisinde interneti keşfetmeye devam ederler. Bir sitenin adresiyle ne kadar fazla karşılaşırsa o sitenin değerli olduğunu kullanıcılar siteyi faydalı bulduğu için siteyi çeşitli platformlarda paylaşmış olarak algılar ve sıralamalarını yükseltir.

Referans linkler nasıl alınmalıdır? Sistemli bir şekilde çalışmanızı tavsiye ederiz. Eğer yeni kurulmuş bir websitesine sahipseniz, sizi tanıtan hedef kelime içermeyen sadece siteadresiniz.com olarak tanıtım yazıları almanızı öneririz. Böylece site otoritesini artırarak arama motorlarında yükselmeye başlarsınız. Bu süreçte yeni içerikler eklemeye devam ederek site gelişim sürecine devam edin.

İkinci adım, site otoriteniz yükseldiğinde tanıtım yazılarında verilen linklere çeşitlilik getirin yani siteadresiniz.com yanına sitenizde ziyaret edilen arama motorlarında daha üst sıralara çıkması halinde daha fazla ziyaretçi getirecek içeriklere veya kategorilere linkler alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.